אודות בית ההוראה

כי מציון תצא תורה

שמו של בית הוראה הכללי ירושלים נישא ביראת הכבוד בקרב בתי ההוראה הפזורים בכל קהילות ישראל ברחבי תבל.

הכל החל בקיץ תשע"ה (2015). דווקא מהשכונות הוותיקות בפאתי ירושלים, עיר הקודש והמקדש אשר עיני כל נשואות אליה ולתורתה, הגיעו לשולחן הרבנות בירושלים תלונות רבות של תושבים על מחסור במענה הלכתי זמין של רבנים לשאלות הלכתיות יומיומיות כמו גם על רבנים ומורי הוראה ללא פיקוח הגורמים למכשול רוחני מסוכן.

הרב הראשי לירושלים הגר"א שטרן שליט"א פנה לאחד מחשובי רבני העיר, הפוסק הנודע הגאון רבי בן ציון הכהן קוק שליט"א, בעל ה'ציוני הלכה', תלמידו המובהק של פוסק הדור מרן הגאון רבי יוסף שלום אלישיב זצוק"ל, וביקש ממנו לעמוד בראש בית ההוראה, להשיב לשאלות ולהוביל מורי הוראה נוספים למלאכת הקודש החשובה.

תורתנו, תורת המעשה היא. תוך שבועות אחדים, הושלמה המשימה. הנהלת מכון 'ציוני הלכה' נכנסה לעובי הקורה והקימה את בית ההוראה הראשון, כאשר דגש מיוחד הושם על מענה מהיר באמצעות מרכזייה טלפונית ודואר אלקטרוני שמעניקה למן היום הראשון ועד עצם היום הזה מענה זמין עד חצות הלילה לכל שאלה הלכתית על-ידי רבנים מורי הוראה מוסמכים מכלל קהילות הקודש באחדות נפלאה ובשפות שונות, ובהן עברית, יידיש, אנגלית, צרפתית, ספרדית, פורטוגזית.

"יש היום ציבור רחב שמחפש תשובות ואין לו למי לפנות או שאינו מוצא רבנים זמינים. אנחנו כאן כדי לתת לאנשים תשובות מיידיות. ההלכה לא מבדילה בין מפלגות, וכך גם כאן בבית ההוראה כולנו יחד  להעביר דבר ה' זו הלכה", הסביר הרב הראשי במעמד הפתיחה.

אכן, בבית הוראה הכללי כל יהודי מכל עדה וחוג זוכה בתשובה הלכתית ברורה ובהירה תוך הארת פנים ללא סטייה מחמשת חלקי מרן השולחן-ערוך. אברך תלמיד חכם לצד יהודי שומר מסורת הרחוק מחיי שמירת מצוות מלאים, כולם מרגישים בבית.

בדברי ההדרכה במעמד הכתרת המו"צים שהתקיימה לקראת תקופת החגים, הרחיב ראש בית ההוראה באוזני מורי-ההוראה אודות האחריות הכבדה המוטלת על כתפיהם בהוראת הלכה, ובפרט בבית-הוראה זה, באשר הוא פונה גם לתושבים הרחוקים מיהדות. "עלינו לנצל את הכלים גם כדי לקרב את הרחוקים ולגרום להם לשאול שאלות גם אחרי החגים".

מאז ועד היום, השיבו רבני בית ההוראה על עשרות אלפי שאלות בהלכה.

הפונים חצו זה מכבר את גבולות העיר, מתקשרים מכל רחבי תבל ומממשים הלכה למעשה את חזון הנביא ישעיהו (ב, ג)  "כי מציון תצא תורה ודבר ה' מירושלים". בית הוראה הכללי הפך למודל: סניפים נפתחו ברחבי העולם, ורבני הקהילות בארה"ב ואירופה מבקשים ללמוד את תשובותיהם של רבני בית הוראה הכללי וגישתם המיוחדת שלהם מסבירת הפנים לכל שואל/ת, מנער ועד זקן, אך המטרה העומדת לנגד העיניים: שלא יהיה יהודי בעולם – ובוודאי בירושלים – שיהסס לפנות לרב ולקבל מענה הלכתי.

בבית המדרש המיוחד "כולל להוראה ירושלים" שע"י בית ההוראה לומדים הרבנים את מקצועות ההלכה למעשה ומלבנים יחד את הסוגיות ההלכתיות הבוערות. 

במקביל, קיימות מחלקות לנושאים הלכתיים ייעודיים, ובהן: מערכת כשרות, מחלקת טהרת כהנים בבתי חולים מיסודו ובנשיאותו של מרן שר התורה הגר"ח קניבסקי זצוק"ל, סידור חופה וקידושין, בוררות הלכתית, מכירת חמץ מהודרת, קרן תמיכה בנזקקים ויתומים, פרויקט קמחא דפסחא ועוד. לקראת יום הכיפורים ותשעה באב מפעיל בית ההוראה מענה רבני מורחב לשאלות של רפואה והלכה יחד עם בכירי הרופאים בארץ בשיתוף ארגון 'בוני עולם', הרבנות ירושלים, עיריית פתח תקוה ועוד.

צוות בית ההוראה גם מסייע במלאכת הקודש של מכון ציוני הלכה להדפסת ספרים מתורתם של מרן הגרי"ש אלישיב ותלמידו יבדלחט"א רבינו הגאב"ד הגרב"צ קוק שליט"א, כמו גם העלון השבועי המבוקש 'שואלין ודורשין' ובו תמצית דרשות ותשובות בהלכה ראש בית ההוראה שליט"א.

שליחת שאלה לבית ההוראה

שתפו עם חברים

שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב print
שיתוף ב telegram